Η γλώσσα του σώματος.

Η γλώσσα του σώματος, η αθέατη πλευρά του εαυτού μας, όπως αποκαλύπτεται ασυναίσθητα. Μιλάς με τον συνάνθρωπό σου είτε το θέλεις είτε όχι... Στο χέρι του συνομιλητή σου είναι να σε ακούσει, να σε ψάξει και τελικά να σε καταλάβει. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύς λόγος για την μοντέρνα μορφή αυτή της επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι καθόλου καινούρια...

Είναι η πρώτη μορφή επαφής που έχουμε όταν ερχόμαστε στον κόσμο. Ενστικτωδώς τα μωρά, δέχονται και ερμηνεύουν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν με αυτό το τρόπο. Αντιστοίχως, αυτό είναι και το πρώτο βήμα στην προσπάθεια επικοινωνίας τους με το περιβάλλον.

Οι έφηβοι αναζητούν μυστικές πληροφορίες από τον συνομιλητή τους, παρατηρώντας τις κινήσεις του, τον τόνο της φωνής του. Προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις και να ανακαλύψουν τι συμβαίνει γύρω τους. Αργότερα στον επαγγελματικό στίβο, στηνόμαστε και προσπαθούμε να πουλήσουμε τον εαυτό μας, βασισμένοι στις αρχές αυτής της επικοινωνίας.
Τέλος, όταν έρθει η ωριμότητα και βιώσουμε εμπειρίες και πάλι αφουγκραζόμαστε το περιβάλλον μας, ώστε να καταλάβουμε τι υπάρχει πίσω από όσα φαίνονται.

Έχει τύχει σε όλους μας, να συμπαθούμε έναν άνθρωπο από την πρώτη στιγμή, γιατί γίναμε δέκτες θετικών σημάτων από αυτόν.
Ένα ειλικρινές χαμόγελο, μία θερμή χειραψία στάθηκαν περισσότερο σημαντικά από ότι μία πολύωρη συζήτηση. Αντίθετα ένας άνθρωπος που μπορεί να άνοιγε πολύ ενδιαφέροντα θέματα σε μία παρέα, ή να περνούσε συνεχώς τον χρόνο του αστειευόμενος, να μην κατάφερε να μας ακουμπήσει.

Στα πλαίσια λοιπόν της μη λεκτικής επικοινωνίας, τίποτα δεν είναι ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο.
Ο συνομιλητής σου είναι γυμνός και σου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τους στόχους του.
Ο λόγος ο ίδιος ουσιαστικά μεταφέρει ένα μικρό μέρος του μηνύματος, το πιο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν χαρακτηριστικά όπως ο τόνος και η χροιά της φωνής η στάση του σώματος στον χώρο και οι κινήσεις των χεριών, το χαμόγελο και οι συσπάσεις του προσώπου, το βλέμμα και η αύρα την οποία εκπέμπει κανείς. Δεν έχουμε άλλωστε όλοι δημιουργήσει καταστάσεις «σε σφάζω με το βαμβάκι», όπου το λεκτικό μήνυμα μπορεί να ήταν θετικό, αλλά ουσιαστικά μεταδίδαμε το αντίθετο;

Έχει αποδειχθεί ότι :
7 % των μηνυμάτων μεταδίδονται με τον λόγο,
38% μεταδίδονται με τον τόνο και το χρώμα της φωνής και
55% με τη γλώσσα του σώματος:
Γενικότερα το χάρισμα να κατέχει κάποιος τη γλώσσα του σώματος, να κατανοεί τη σημασία των κινήσεων, είναι ένα υπέροχο όπλο με το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους και να επικοινωνήσουμε μαζί τους.
 
Το πρόσωπο.
Όλα τα στοιχεία του προσώπου δίνουν πληθώρα πληροφοριών για τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τα πάντα έχουν τον ρόλο τους, τα χείλη, τα μάτια, τα φρύδια, το στόμα... Το άνοιγμα των ματιών, το στρογγύλεμα του στόματος δείχνει έκπληξη, το σήκωμα των φρυδιών δείχνει αποδοκιμασία, ενώ οι ρυτίδες στο μέτωπο ή στα μάτια προβληματισμό. Ένα χαμόγελο προδίδει τη διάθεση μας ανάλογα με το αν είναι αυθόρμητο, παγωμένο στητό η μισό. Το βλέμμα δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ο καθρέφτης της ψυχής...
Η χροιά της φωνής.
Η χροιά, η ταχύτητα, η οξύτητα, το τρεμούλιασμα, η θερμή, ο στόμφος δείχνουν συναισθήματα.
Η εμφάνιση
Τα ρούχα μας, ο τρόπος που είναι συνδυασμένα, η καθαριότητα ή μη, σίγουρα δείχνουν ένα κομμάτι μας και σαφώς προδιαθέτουν τον περίγυρό μας θετικά η αρνητικά.
Οι χειρονομίες
Όταν μία μάνα αγκαλιάζει το παιδί της, δεν χρειάζεται να του πει τίποτα. Όταν κρατάμε το χέρι ενός ηλικιωμένου και τον κοιτάμε στα μάτια, πραγματικά τα λόγια είναι περιττά. Ακόμα και μία απλή χειραψία, έχει κάτι να μας προσφέρει και κάτι να μας δείξει για τον άνθρωπο.

Digital - New Media

Online Campaigns

Mobile News

Campaigns

Advertising

Public Relations

Μετακινησεις Στελεχών.

Ραδιοφωνο

Εφημερίδες

Radio world

Παράξενα